All we do is travel

Elektronička avio karta

Što je elektronička avio karta?

Prije više od deset godina sve zrakoplovne tvrtke izdavale su papirnate zrakoplovne karte i putnici nisu smjeli letjeti bez te karte. Ako je netko izgubio ovakvu vrstu zrakoplovne karte, nastali su dodatni troškovi i komplikacije.

Danas, u pravilu, sve aviokompanije koje su članice IATA udruženja izdaju samo elektroničke avio karte, što znači da je tvoja avio karta vezana za poseban broj te je dokument koji dobiješ kod nas samo neka vrsta potvrde o izdanoj karti. Kada ideš u zračnu luku dobro je da imaš tu potvrdu sa sobom jer je na njoj napisan broj tvoje karte. Srećom, broj je pohranjen u sustavu, što znači da nisi u tako velikim problemima ako izgubiš potvrdu. Za većinu aviokompanija i zračnih luka dovoljna je samo osobna iskaznica. Međutim, preporučujemo da pažljivo čuvaš tiskanu elektroničku kartu.

Što znače određeni dijelovi na mojoj avio karti?1 - Naziv agencije, koja je izdala kartu - u ovom slučaju smo to mi.

2 - Datum izdavanja avio karte. 

3 - Ime putnika.

4 - Naš telefonski broj - u slučaju problema, pitanja i/ili komentara uvijek nas možeš  nazvati.

5 - Aviokompanija, koja je izdala tvoju avio kartu, što ne znači da su svi tvoji letovi kod te iste aviokompanije. Neke aviokompanije imaju međusobno sklopljene ugovore te je zato moguće da su tvoji letovi kod različitih aviokompanija.

6 - To je broj tvoje elektroničke karte. Preporučujemo da je spremiš u svoj telefon ili računalo za slučaj da izgubiš svoju kartu.

7 - Na tom mjestu nalazi se  šesteroznamenkasti kod (pin) sistema Amadeus, pomoću kojega možeš provjeriti podatke o svom letu na internetskoj stranici check my trip.. Pored nje obično se nalazi i šesteroznamenkasti kod pojedinačnih avio kompanija. Taj vam je kod ponekad potreban za Web Check-In (elektronska/internetska prijava na let).

8 - U prvom redu je polazna točka izabranog leta, u drugom redu nalazi se destinacija. Ponekad je dodan još i terminal, s kojeg letiš. Pored samog grada ponekad se nalazi i ime aerodroma ili kod.

9 - To je broj tvog leta. Počinje s dvoznamenkastom lozinkom koja predstavlja avio kompaniju (OU - Croatia Airlines, LH - Lufthansa itd.). Zatim slijedi broj leta te avio kompanije. Taj podatak vrlo je važan zbog traženja točnog mjesta ukrcavanja na aerodromu budući da većina oznaka prikazuje brojeve letova.

10 - Datum i vrijeme polaska. Zapamti da moraš doći na aerodrom ranije (ovisno o letu i aerodromu) - savjetujemo 2-3 sata prije leta. POZOR: Sva vremena i datumi uvijek su lokalni. Dakle, vrijeme odlaska računaš prema vremenu koje vrijedi na aerodromu s kojeg polaziš.

11 - Lozinka (kod, pin) koja određuje cijenu i pravila tvoje avio karte.

12 - Vrijeme dolaska. Obično je isti datum kao i polazak; ako ne, uvijek je označeno (+1 ili stvarni datum). PAŽNJA: Ovdje su također sati i datumi lokalni, što znači da se vrijeme dolaska ravna prema vremenu u kojem je zračna luka dolaska.

13 - Ovo je vrijeme valjanosti tvoje karte - to ne znači da možeš otići na aerodrom bilo kada unutar napisanih datuma, već da je moguće uz nadoplatu unutar tih datuma napraviti promjenu datuma, ukoliko to dopuštaju ostala pravila.

14 - Stupac označava koliko prtljage možeš “čekirati” na letu.

15 - Označava status tvoje karte - ovdje uvijek stoji OK, u protivnom se karta ne bi mogla izdati.

16 - Radi se o rezervacijskoj klasi - određuje cijenu i uvjete tvoje avio karte. Obično su niže klase povoljnije, no ne omogućavaju puno promjena. Klasa također označava razred u kojem letiš.

Za sva dodatna pitanja nas možeš nazvati na +385 1 488 63 40 ili piši na travel@nomago.hr.

Budi informiran

Ne propusti sljedeće akcije ili važne obavijesti!

Jesi li avanturistički putnik ili svakodnevni putnik? U svakom slučaju za tebe pripremamo ažurne, zanimljive i korisne putničke informacije koje isporučujemo u tvoj virtualni poštanski sandučić jednom ili dvaput mjesečno.